Pembuatan Pakan Ternak sebagai Alternatif Pemanfaatan Bonggol Jagung dan Kulit Kopi di Desa Batur Kecamatan Gading Kabupaten Probolinggo

DOI: https://doi.org/10.33650/guyub.v1i1.1254

Authors (s)


(1) * Ahmad Sahidah   (Universitas Nurul Jadid, Probolinggo, Jawa Timur)  
        Indonesia
(*) Corresponding Author

Abstract


Batur is a village located at Gading, Probolinggo, East Java in which the recent condition of economics is dominated by agriculture and husbandry. The animal husbandry potentials of Batur include cow, goat, fowl. Meanwhile, in the agricultural sector, this village has corn, grain, coffe, vine, coconut, sugar palm tree. Based on that potentials, the training program of making the gnarl of corns and shell of coffe into the feed for animals will be necessary. The participants of the training are delegation of cattlemans in every villages of Batur, such as Klepo, Krajan, Rabunan, Tanah Merah. This program is to make sure that every delegation of the villages will be representation of the social empowerment.

Keywords: Training, Feeds for Animals, Social Empowerment





Full Text: PDF



References


Asmaranto, R., Sugiarto, S., Widhiyanurriyawan, D., & Purnomo, M. (2020). Penguatan Wilayah Binaan Mandiri Energi Melalui Peningkatan Kapasitas Mikrohidro di Daerah Terpencil. Jurnal Teknik Pengairan, 11(1), 15-21.

Dewanto, F. G., Londok, J. J., Tuturoong, R. A., & Kaunang, W. B. (2017). Pengaruh Pemupukan Anorganik dan Organik terhadap Produksi Tanaman Jagung sebagai Sumber Pakan. Zootec, 32(5).

Hadi, S., & Mursid, M. (2016). Desain dan Analisa Pisau Penghancur Bonggol Jagung sebagai Bahan Pakan Ternak. Jurnal Energi dan Manufaktur Vol, 9(1), 49-53.

Semaun, R., & Novieta, I. D. (2016). Analisis Kandungan Protein Kasar dan Serat Kasar Tongkol Jagung sebagai Pakan Ternak Alternatif dengan Lama Fermentasi yang Berbeda. Jurnal Galung Tropika, 5(2), 71-79.

Susanto, T. (2014). Identifikasi Kawasan Tertinggal (Studi Kasus Kawasan Desa Batur dan Desa Renteng Kecamatan Gading Kabupaten Probolinggo). Teknik Industri, 15(23).

Tarigan, N. R., Nurdiana, N., Iswandi, I., Eswanto, E., Mahyunis, M., & Kamil, M. K. M. (2019). Perancangan Mesin Penghancur Bonggol Jagung Untuk Pakan Ternak Sapi Dan Kambing Kapasitas 100 Kg/Jam. Jurnal Rekayasa Material, Manufaktur dan Energi, 2(1), 54-63.

Umiyasih, U., & Wina, E. (2008). Pengolahan dan Nilai Nutrisi Limbah Tanaman Jagung sebagai Pakan Ternak Ruminansia. Wartazoa, 18(3), 127-136.

Wahmuda, F., & Puspitasari, R. (2015, October). Pengembangan Desain Produk dari Tongkol Jagung Berbasis Industri Kreatif. In Prosiding Seminar Nasional Sains dan Teknologi Terapan “SNTEKPAN (Vol. 3, No. 2015, p. 13).

Widayati, E., & Widalestari, Y. (1996). Limbah untuk Pakan Ternak. Surabaya: Trubus Agrisarana.

Widodo, A., Pamungkas, A., Erly, K. D. M., Fadlilah, U., & Humaidah, N. (2015). Pemetaan Risiko Iklim sebagai Hasil Perumusan Aksi Adaptasi Perubahan Iklim Kabupaten Probolinggo. Jurnal Geosaintek, 1(1), 35-42.

Yulianto, P., & Saparinto, C. (2010). Pembesaran Sapi Potong Secara Intensif. Depok: Penebar Swadaya.


Article View

Abstract views : 884 times | PDF files viewed : 1003 times

Dimensions, PlumX, and Google Scholar Metrics

10.33650/guyub.v1i1.1254


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2020 Ahmad Sahidah

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

This journal is licensed under

Creative Commons License
Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.