PKM Peningkatan Keahlian Ibu PKK di Desa Karanganyar dengan Memanfaatkan Sumber Daya Alam (SDA) melalui Olahan Abon Ikan Laut dan Nugget

DOI: https://doi.org/10.33650/guyub.v1i2.1502

Authors (s)


(1) * M Syafiih   (Universitas Nurul Jadid, Probolinggo, Jawa Timur)  
        Indonesia
(2)  M. Fadhilur Rahman   (Universitas Nurul Jadid, Probolinggo, Jawa Timur)  
        Indonesia
(3)  Firjon Siyasi   (Universitas Nurul Jadid, Probolinggo, Jawa Timur)  
        Indonesia
(*) Corresponding Author

Abstract


Karanganyar is a village with huge result of seafoods, since the most of inhabitants are traditional fishermen. Their livelihoods are mackerel tuna (ikan tongkol) with 100 tons for each fish season. However, the price of fresh tuna is too cheap, because they sell uncooked tuna in common markets. The lack of knowledge on processing the uncooked tuna with simple technology is contributing on the ways they have no idea to increase their income from the the kinds of seafood. This article figures out an alternative way of diversification of tuna into floss and nugget which aims to increase their income, to provide a skill of enterpreneurship, and to reduce number of unemployment in Karanganyar. The subject of this program is a Women Team of Empowerment and Family Welfare (Ibu Pemberdayaan Kesejahteraan Keluarga) because they are potentially able to practice this diversification and responsible to help their husbands in increasing the family welfare.


Keywords

Women Team of Empowerment and Family Welfare, Karanganyar, Mackarel Tuna, Floss, Nugget



Full Text: PDF



References


Asmirelda, L., Rahardjo, Y. F., Megawati, N. M. D., Rajagukguk, Y., Octaviani, E. S., & Oktaria, H. (2020). Pemberdayaan Masyarakat Nelayan melalui Inkubator Bisnis dalam Mengolah Hasil Laut. Jurnal Pengabdian Masyarakat (Abdimas), 2(1), 52-62.

Bujawati, E., Adha, A. S., & Nildawati, S. B. Diversifikasi Pangan Lokal dalam Meningkatkan Taraf Ekonomi dan Kesehatan pada Masyarakat Nelayan di Kabupaten Sinjai Sulawesi Selatan.

Dwi Hastuti, N., & Ruhibnur, R. (2016). Nugget dan Kerupuk Ikan Tongkol sebagai Alternatif Usaha untuk Meningkatkan Pendapatan Masyarakat. Agromix, 7(1).

Fargomeli, F. (2014). Interaksi Kelompok Nelayan dalam Meningkatkan Taraf Hidup di Desa Tewil Kecamatan Sangaji Kabupaten Maba Halmahera Timur. Acta Diurna Komunikasi, 3(3).

Hudaningsih, N. (2015). “Perancangan Model Simulasi Kesiapan Kelembagaan Klaster Industri Pengolahan Hasil Laut”. Disertasi. Surabaya: Institut Teknologi Sepuluh Nopember).

Kusumaningsih, P., & Retnoningtyas, D. W. Pelatihan Pembuatan Abon Tongkol di Desa Galiran Semarapura Kelod Kabupaten Klungkung Bali.

Lisnawaty, L., & Pratiwi, A. D. (2020). Pemberdayaan Ibu-Ibu Nelayan dalam Pengolahan dan Pengembangan Pangan di Wilayah Pesisir Kelurahan Talia Kecamatan Abeli Kota Kendari. JURNAL ANOA, 1(2), 92-98.

Mahrus, M., Zulkifli, L., Rasmi, D. A. C., Syahruddin, A. R., & Raksun, A. (2020). PENINGKATAN GIZI KELUARGA MELALUI PROGRAM GERAKAN MEMASYARAKATKAN MAKAN IKAN (GEMARIKAN) DI DUSUN BALE KUWU DESA GUNUNGSARI. Jurnal Pendidikan dan Pengabdian Masyarakat, 3(1).

Rahman, M. J., & Ishak, I. (2019, January). Pemberdayaan masyarakat melalui peningkatan kualitas produk perikanan dan pertanian Kabupaten Takalar. In Seminar Nasional Pengabdian Kepada Masyarakat (Vol. 2018, No. 2).

Rosita, A., Farm, S., Farm, M., Budipratiwi, B., & Farm, S. (2014). IbM PEDAGANG IKAN TONGKOL DALAM PEMANFAATAN LIMBAH IKAN MENJADI ABON LENGKUAS DAN NUGGET DI KECAMATAN TANGGUL-JEMBER.

Samekto, A. A., & Soejanto, S. (2014). Peningkatan Kinerja Perusahaan Ekspedisi Muatan Kapal Laut Melalui Diversifikasi Usaha. Jurnal Manajemen Transportasi & Logistik, 1(1), 1-14.

Yuriani, Y. (2014). INOVASI PENGOLAHAN IKAN MELALUI PELATIHAN DI PONDOK PESANTREN SUNAN KALIJAGA. Prosiding Pendidikan Teknik Boga Busana, 9(1).


Article View

Abstract views : 515 times | PDF files viewed : 570 times

Dimensions, PlumX, and Google Scholar Metrics

10.33650/guyub.v1i2.1502


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2020 M Syafiih

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

This journal is licensed under

Creative Commons License
Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.