PKM Pemanfaatan Potensi Pangan Lokal Ubi Jalar Cilembu melalui Penepungan dan Pengolahan Mie Kering di Kabupaten Mojokerto
AbstractDuyung Village, located in Trawas District, Mojokerto Regency, has local food potential for Cilembu sweet potatoes. The problem that arises is that the use of local food is not yet optimal. Processing into Cilembu sweet potato flour and dry noodles is a step to optimize its utilization. This community service activity aims to develop the local food potential of Cilembu sweet potatoes in order to achieve food security in Duyung Village. Partners for this community service activity are farmer group partners and PKK groups. Training activities on making Cilembu sweet potato flour and dry noodles made from Cilembu sweet potato flour have been able to increase partners' knowledge and skills regarding the processing of Cilembu sweet potato flour and its application in dry noodle products. Mitra is also enthusiastic about making Cilembu sweet potato flour and dry noodles which will later become a business unit. The establishment of the Cilembu sweet potato flour and dry noodle business unit is expected to increase food security in Duyung Village through utilizing local food potential |
Keywords
Full Text:
References
Ambarsari, I., Sarjana & Choliq, A. (2009). Rekomendasi dalam Penetapan Standar Mutu Tepung Ubi Jalar. Jurnal Standardisasi. 11(3): 1-9.
Astuti, S. D. & Astuti, J. (2023). Pelatihan Pembuatan Tepung Ubi Jalar dan Tepung Komposit di Desa Sambueja Kecamatan Simbang Kabupaten Maros. Jurnal Pengabdian Mandiri. 2(6): 1347-1352
Dhani, A. U. (2020). Pembuatan Tepung Ubi Ungu dalam Upaya Diversifikasi Pangan dalam Industri Rumah Tangga UKM Griya KetelaQu di Kelurahan Plalangan Kecamatan Gunungpati Kota Semarang. Agricore. 5(1): 70-78.
Elwin, Shalihy, W., Pratiwi, I. & Masriani. (2022). Kajian Substitusi Sebagian Tepung Terigu dengan Tepung Ubi Jalar dalam Pembuatan Mie Kering untuk Mendukung Diversifikasi Pangan Lokal. Jurnal Triton. 13(1): 43-51.
Faizah, N. I. & Haryanti, S. (2020). Pengaruh Lama dan Tempat Penyimpanan yang Berbeda terhadap Kandungan Gizi Umbi Jalar (Ipomoea batatas) var. Manohara. Jurnal Akademika Biologi. 9(2): 8-14
Hermianti, W. & Firdausni. (2013). Pengaruh Natrium Metabisulfit dan Proses Mekanik terhadap Kualitas Talas Blok. Jurnal Litbang Industri. 3(1): 31-38.
Koswara, S. (2009). Seri Teknologi Pangan Populer: Teknologi Pengolahan Mie. eBookPangan.com
Mariyani, N. (2011). Studi Pembuatan Mie Kering Berbahan Baku Tepung Singkong dan Mocal (Modified Cassava Flour). Jurnal Sains Terapan. 1(1): 30-41.
Mayastuti, A. (2002). Pengaruh Penyimpanan dan Pemanggangan terhadap Kandungan Zat Gizi dan Daya Terima Ubi Jalar (Ipomoea batatas (L). Lam) Cilembu. Skripsi. Jurusan Gizi Masyarakat dan Sumberdaya Keluarga. Fakultas Pertanian. Institut Pertanian Bogor. Bogor
Minah, F. N., Astuti, S. & Jimmy. (2015). Optimalisasi Proses Pembuatan Substitusi Tepung Terigu sebagai Bahan Pangan yang Sehat dan Bergizi. Industri Inovatif. 5(2): 1-8.
Mulyadi, A. F., Wijana, S., Dewi, I. A. & Putri, W. I. (2014). Karakteristik Organoleptik Mie Kering Ubi Jalar Kuning (Ipomoea batatas) (Kajian Penambahan Telur dan CMC). Jurnal Teknologi Pertanian. 15(1): 25-36.
Rani, W., Ansharullah & Hermanto. (2019). Karakteristik Fisikokimia Mie Basah Formulasi Tepung Terigu dan Tepung Ubi Jalar Ungu (Ipomoea batatas L.). Jurnal Sains dan Teknologi Pangan. 4(5): 2479-2491.
Rosidah. (2014). Potensi Ubi Jalar sebagai Bahan Baku Industri Pangan. Teknobuga. 1(1): 44-52.
Sarwono, B. (2007). Bertanam Ubi Jalar. Jakarta: Penebar Swadaya.
Setyawati, I. (2015). Perbandingan Kadar Total Karoten dan Likopen Ubi Jalar Cilembu (Ipomoea batatas Lamk.) selama Proses Pengolahan. Jurnal Wiyata. 2(2): 176-180.
Suprijono, M. M., Widyastuti, T. E. W. & Widjajaseputra, A. I. (2023). Karakteristik Fisikokimia Tepung Ubi Jalar Varietas Cilembu dari Proses Penepungan yang Berbeda. Jurnal Metamorfosa. 10(1): 75-83.
Suyanti. (2010). Membuat Mie Sehat. Jakarta: Penebar Swadaya.
Syamsir, E. & Honestin, T. (2009). Karakteristik Fisiko-Kimia Tepung Ubi Jalar (Ipomoea batatas) Varietas Sukuh dengan Variasi Proses Penepungan. Jurnal Teknologi dan Industri Pangan. XX(2): 91-96.
10.33650/guyub.v4i3.7200 |
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2023 ardhia deasy rosita dewi
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
This journal is licensed under
Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.